Kiaulienos šonkauliai su serbentų brut aptepu

Kiaulienos šonkauliai – vienas iš šventosios bbq trijulės patiekalų šalia jautienos krūtininės (brisket) ir plėšytos kiaulienos (pulled pork). Barbekiu kultūrai pastaruoju metu gana plačiai paplitus namų kepėjų tarpe, geri šonkauliai kelia asociacijas su dūmu ir bbq padažo aptepu.
Mes parodysime kaip šonkaulius paruošti orkaitėje (nors, turint sąlygas, galite tai daryti ir grilyje). Užtikriname, kad, sekant instrukcijas, netrūks nei minkštumo, nei skonio. Mėsa bus krentanti nuo kaulo. O svarbiausia – atsisakysime cukringų padažų ir atrasime naujus skonius šonkaulių gamyboje panaudodami Sakiškių Sausąjį serbentų elį.

Jums reikės:
• kiaulienos šonkaulių (apie 800 g.)
• 2 šaukštelių garstyčių
• 1.5 šaukštelio druskos
• 1 šaukštelio juodųjų pipirų
• 0.5 šaukštelio paprikos miltelių
• 0.5 šaukštelio česnakų granulių
• 1 buteliuko Sakiškių Sausojo serbentų elio.
• 2 šaukštų medaus

Garnyrui (pasirinktinai):
• 4 nedidelių bulvių
• 1 česnako skiltelės
• 1 šaukštelio druskos
• 0.5 šaukštelio pipirų
• 0.5 šaukštelio rozmarino (galima keisti čiobreliu)
• 1 šaukšto alyvuogių aliejaus

Instrukcijos:
• Jei šonkauliai turi baltą plėvę, rekomenduojame ją pašalinti. Užtenka ją kiek užkabinti peiliu ir tuomet lengvai ją nulupsite suėmę popieriniu rankšluosčiu.
• Šonkaulius ištepkite garstyčiomis – jos padės prikibti prieskoniams. Prieskoniais iš abiejų pusių padenkite mėsą.
• Šaukite šonkaulius į kepimo skardą ir pusvalandį apkepkite 230 C temperatūroje. Jei jūsų orkaitė turi grilio funkciją, galite pasinaudoti ja.
• Praėjus pusvalandžiui, kepimo temperatūrą sumažinkite iki 140 C, šonkaulius sandariai suvyniokite folijoje įpylę apie 100 ml alaus. Labai svarbu šonkaulius suvynioti taip, jog kepimo metu alus neišbėgtų. Kepant alaus garai smelksis į mėsą, ją suminkštins. Taip gausite nuo kaulų krentantį rezultatą. Taip kepkite apie 75 minutes.
• Kepant šonkauliams pasiruoškite bulves. Užteks jas švariai nusiplauti. Skusti nebūtina. Bulves stambiai supjaustykite, apšlakstykite aliejumi, užberkite prieskonius, sulaužytą česnako skiltelę. Bulves pašaukite į orkaitę atskiroje skardoje.
• Iš likusio alaus ruošime aptepą. Alų supilkite į nedidelį puodą ar prikaistuvį, virkite ant nedidelės ugnies. Virimo eigoje įdėkite du šaukštus medaus. Stebėkite, kad nesudegtų. Nėra kur labai skubėti. Iš viso pradinio tūrio turite gauti apie 80 – 100 ml tiršto padažo.
• Praėjus 75 kepimo folijoje minutėms, reikia atsargiai atvynioti šonkaulio foliją, susidariusį viduje alaus ir riebalų kokteilį atsargiai nupilti ant bulvių, padidinti kepimo temperatūrą iki 230 C.
• Šonkaulius aptepinėsime šluotele 2 – 3 etapais po apytikriai 7 kepimo minutes. Užteks tepti tik iš vienos pusės. Aptepimo principas – tepame pasiruoštą padažą per visą šonkaulį, leidžiame padažui užkepti, kartojame.
• Baigę kepimą šonkaulį galite pjaustyti juostelėmis. Tokiu atveju svarbu peiliu pataikyti tarp kaulų. Kadangi šonkaulis bus minkštas, galite jį tiesiog padalinti pusiau. Tokio kepimo metu taip pat apskrus ir kartu kepamos bulvės.

Patarimai:
• Vadovaudamiesi šiuo receptu, sočiai pavalgys du suaugę žmonės.
• Šonkaulius reikėtų rinktis gana plonus. Storas šonkaulis bus riebus, ilgai keps. Idealu rasti kažką apie 3 cm storio.
• Vietoje prieskonių galite naudoti ir savo mėgstamą sausą mišinį, tačiau mes rekomenduojame nepersistengti su prieskoniavimu, kadangi patiekalo esmė – mėsos ir alaus sąjunga. Mes naudojome paprastus prieskonius, kurie nesukuria aitrių kvapų ir galinčių užgožti skonių.
• Garstyčias galite pakeisti aliejumi.
Sausasis Sakišių Serbentų elis yra idealus pasirinkimas šiam patiekalui. Alus turi ne per daug rūgšties, stiprų skonį ir intensyvią spalvą. Svarbu, jog šis alus nėra stipriai apyniuotas. Apyniai prie maisto skonio prisidės charakteringu kartumu. Panaudojus kartesnį alų, balansas gali persiristi į nemalonią pusę. Papildomo kompleksiškumo suteiks ir aluje naudotos aronijų sultys.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *