
Mušamės į krūtinę, buvom apsileidę, o gal neturėjom savo baro, kad iki šiol viešai neminėjome šitos didingos, kraftinį alų vedančios į priekį dienos.
Per 7 metų Sakiškių bravoro veiklą virėm daug visko, bet IPA įvairais formatais buvo nuolatinis gaminys.
Kad maža nepasirodytų, esam virę:
- IPA – super klasika, kad daug išsiplėsti. Sunaudodami partijai 10kg Citros ir dar kelis kg kitų apynių, išgaunam puikų kartumo ir citrusų aromato balansą. Be jokių keistų ingredientų.
- North European IPA – virtas šlovinant Vilniaus kraftinio alaus meka tapusį Prohibicijos, dabar ir Alaus bibliotekos barą. NEIPA – mūsų Vermont IPA / New England IPA interpretacija, kurią pavadinome Northern European IPA. Tai – 0 IBU IPA ir NEIPA hibridas, kurio virime panaudota viso labo 100 gramų apynių, o sausam apyniavimui paskirti 20 kilogramų. Alus tirštas it kompotas, apritraukęs nepermatoma migla, kurią sukuria avižų dribsniai, nesalykliniai kviečiai, gausus apyniavimas ir specialios sunkiai sėdančios mielės. Apynių bomba alsuoja citrusiniais ir tropiniais vaisiais tarsi taurę būtų pripildęs mango glotnutis.
- Double NEIPA – patiektas minint Prohibicijos trečiąjį gimtadienį, vienkartinė partija. Tirštas, klampus, nedaug kartumo turintis elis taurėje sprogsta vaisiniais fejerverkais, kuriuos sukuria dideli kiekiai mūsų mėgstamiausių amerikietiškų aromatinių apynių. Dar daugiau saldumo, dar daugiau tirštumo, dar daugiau kūno. Kad ir kiek kalbėtume apie kviečių ir avižų dribsnius, kuriančius šilkinį šio alaus pagrindą, šiame žanre vis tiek svarbiausi lieka apyniai.
- GinTonic IPA – ar žinote, kas yra tradiciniai džino prieskoniai, suteikiantys šiam spiritiniam gėrimui jo išraišką? Kadagio uogos, kalendrų sėklos, cinamonas, kardamono ankštys, lauro lapai, aromatiniai pipirai, rozmarinai. Visa tai – šiame aluje. Tonic dalį aluje kuria citrinų ir apelsinų žievelės bei šių vaisių užuominų turintys Azacca ir Ahtanum apyniai.Šis alus sukurtas kartu su Vilniaus baru Distilerija, ieškant dar nepramintų takų. Tiesiog mums pasirodė, jog IPA stiliaus alus turėtų derėti su populiariu gintonic kokteiliu.
- Session IPA – kurtas kartu su Kauno kraftinio alaus flagmanais HopDoc. Tai alus, sukurtas barui – lengvas, pernelyg neįpareigojantis, nereikalaujantis bokalų aritmetikos, tačiau kupinas išraiškos. Šis elis kurtas ir gamintas pasaulyje populiaria drumsto IPA maniera. Taurėje alus jus pasitiks lengvu neperregimu geltoniu, balta puta. Aromatas primins multivitaminų sulčių manierą – viskas dėl vaisiškų Citra ir Ekuanot apynių. Salyklų bazė suformuoja lengvą, tačiau ne vandeningą, šilkinį ir glotnų šio alaus kūną. Visi šie komponentai susijungia į vientisą audinį, kuris puikiai papildys bet kurį baro užkandį ar patiekalą, bet taip pat, reikalui esant, puikiai atliks ir solo partiją.
- Sour NEIPA – tituluotas ir bene ryškiausias ir spalvingiausias mūsų bravore virtas IPA. Jo gamyboje panaudojome 18 kilogramų ryškiaspalvių zefyrų. Šį alų virėme besivaikydami madų ir tuo pačiu tęsdami savo rūgščius eksperimentus. Čia persipina kelios technologijos. Pirma – drumsta ir kremiška salyklo bazė. Šį efektą kuria dribsniai, kuriems papildomai talkina laktozė. Antra – misos rūgštinimas mūsų bravoro pienarūgštės kultūra. Trečia – nesaikingas apyniavimas pačiais aromatingiausiais apyniais, paminant visas tradicines apyniavimo technikas. Ši kombinacija sukuria drumstą, kremišką, multivitaminų sultimis kvepiantį saldžiarūgštį alų. Lyg to būtų maža, aludarių fantazija čia nesustojo. Taip aluje papildomai atsidūrė 18 kilogramų zefyrų ir natūralaus vanilės ekstrakto. Alus išvirtas bendradarbiaujant su Bakunin alaus darykla iš Sankt Peterburgo. Geriausias Lietuvos 2019-ųjų alus pagal Ratebeer.
- Raspberry Shake NEIPA – tirštas ir kremiškas kaip pieno kokteilis. Šis alus neša savyje apynių vaisiškumą bei aviečių gaivą. Šį alų kūrėme galvoje turėdami apynių deserto viziją. Taip buvo išvirtas drumstas NEIPA stiliaus atstovas. Gamyboje panaudoti Mosaic, Citra ir Enigma apyniai užpildo šį elį multivitaminų sulčių aromatais ir skoniais. Norėdami sustiprinti šio alaus tirštą šilkinį kūną, papildomai panaudojome laktozę. Ji neleis sudvejoti – jūsų rankose tikras alaus desertas. Natūralios aviečių uogos antrinėje fermentacijoje nudažo šį drumstuolį lengvai rožine spalva bei prisideda prie aromato kompleksijos. Skonyje uogos primena apie save subalansuotu rūgštumu.
- Coconut milkshake IPA – alus kurtas tęsiant apynių desertų viziją. Drumstas, tirštas IPA stiliaus atstovas, dėl gamyboje panaudotų Mosaic ir Citra apynių gardžiai kvepiantis egzotiniais vaisiais. Tirštumo įspūdis persipina su saldumu, kuris ateina iš virime panaudotos laktozės. Desertines natas aluje sustiprina antrinėje fermentacijoje panaudotas natūralus vanilės ekstraktas ir mūsų krosnyje skrudintos kokosų drožlės.
- Kveik NEIPA su kanapių sėklomis – Šįkart alų verdame su Christiania Bryghus bravoru. Christiania Bryghus iš Kopenhagos visą alų verda tik su kanapių sėklomis. Stilius, dėl kurio sukirtome rankomis, pasaulyje ne naujiena – drumstas, aromatingas, išvaizda ir tekstūra vaisių sultis menantis NEIPA arba Naujosios Anglijos blyškusis elis. Pasaulis eina iš proto dėl tradicinių norvegiškų Kveik mielių. Šios dirba beprotiškose temperatūrose, niekur neregėtais tempais. Alus fermentuojamas prie +40 laipsnių pagal Celsijų ir visa fermentacija trunka kiek ilgiau nei vieną naktį. O svarbiausia – fermentacijos metu šios mielės prigamina daug vaisinių esterių. Šiame aluje naudojome Hornindal Kveik mielių kamieną. Jis gerai žinomas dėl stipriai apelsininių aromatų. Norėdami pabrėžti apelsinines natas, aluje naudojome daug Amarillo apynių, kurie taip pat gerai žinomi dėl savo apelsiniškumo. Mūsų bendro darbo rezultatas – drumstas, dailaus geltonio alus, kvepiantis apelsinų žievelėmis ir apsimetantis multivitaminų sultimis.
Šiuo sąrašu didžiuojamės ir sakom, kad patirties apynių valdyme turim, nenuvilsim.
08.05 ant krano jūsų laukia:
- IPA – ištikimiems klasikai
- NEIPA – kam svarbiau aromatas, nei kartis
- Sour NEIPA – dvejojantiems vyno fanams
- Raspberry Shake NEIPA – ieškantiems
p.s. 08.05 Gin Tonic IPA ir Session IPA dar ruošis fermenteriuose, tad nepamirškite aplankyti baro vėliau.