Sausasis serbentų elis

modernus-lietuviskas-alus-sakiskiu-sausasis-serbentu-elis-alaus-biblioteka-brut-blackcurrant

Sausasis serbentų elis

Stilius: Brut Ale
OG: 1.050
FG: 1.003
ABV: 7.0%
IBU (kartumas): 23
EBC (spalva): 63 (tamsi vyno)

Sudėtis: Pale ale salyklas, Green Bullet apyniai, juodųjų serbentų uogos, aronijų sultys, Brewferm Champ mielės, vanduo.

Vilniaus centre įsikūręs Alaus bibliotekos baras po savo skliautais turi sukaupęs rimtą skaitinių kolekciją. Tarp jo lentynų vikriai sukasi ne vieną enciklopedijų tomą išanalizavę bibliotekininkai. Vasaros sausrų metu susitikome Sakiškių bravore ir aptarėme bendrą leidinį, ruošiamą rudens vakarams. Sunku tai pavadinti alumi, ne iki galo teisinga šį gėrimą vadinti vynu, kiek sumeluosime sakydami, jog tai sidras. Tamsiai purpurine spalva į taures gulantis kvapnuolis savo kelią pradeda kaip klasikinės technologijos miežinis elis. Mieles, kurios atlieka sunkų fermentacijos darbą, pasiskolinome iš šampano gamintojų. Jos baigia šio alaus fermentaciją beveik nepalikdamos likutinio cukraus, panašiai kaip sausame vyne. Na o fermentacijai pasibaigus, į toną šio alaus supylėme 50 litrų aronijų sulčių ir 200 kilogramų juodųjų serbentų uogų. Darbo rezultatas – išties neeilinis leidinys, žairažuojantis rubino purpuru, gomurį kiek kandantis taninų kompleksija. Skonyje skleidžiasi švelni šampaninė rūgštelė, sumišusi su serbentų odelių užuominomis. Poskonyje juntamas malonus sausumas.