Sakiškių alus + Drama burger = pastrami alus

Dabar mes jaučiamės lyg radę nuo mūsų akių paslėptą tiesą ar bent jau atkūrę kažkokį istorinį teisingumą. O viskas prasidėjo dar ankstyvą rudenį.

Kadangi siauruose sluoksniuose Sakiškių alus garsėja pomėgiu alumi versti rodos iš pažiūros nepaverčiamus dalykus (ne taip seniai alumi pavertėme klasikinį GinTonic kokteilį), mūsų seni bičiuliai iš Drama burger mums pasiūlė alumi paversti pastrami.

Tie iš jūsų, kurie jau yra plačiau susipažinę su gatvės maisto kultūra, pastrami puikiai žino. Pastramis dažniausiai daromas iš jautienos krūtininės, kuri paprastai geras šešias dienas marinuojama, tada įtrinama prieskoniais, lengvai parūkoma, o galiausiai dar ir apdirbama garais. Prieskoniai, marinatas ir dūmas giliai įsigeria į mėsa, o lengva kaitra ir garas suardo visus mėsos jungiamuosius audinius, taip apdavanodamas ją švelnia tekstūra. Tada mėsa plonai suraikoma ir gausia krūva dedama tarp dviejų sumuštinių duonos riekių, gausiai pertepant garstyčiomis bei į viską įterpiant vieną kitą marinuotą agurką. Tai – klasikinis patrami sumuštinis, paprastai siejamas su Niujorko žydiškąja kultūra. Sostinės burgerių meistrai Drama burger buvo pirmieji, kurie kažkodėl taip Lietuvoje apleistą gatvės maisto legendą grąžino į mūsų pasirinkimų galimybes.

Grąžinimas buvo toks sąlyginis, kadangi dėl ypač ilgos pastrami ruošimo technologijos, jų restoranuose burgerį su pastrami galėjai užsisakyti vos vieną dieną per savaitę. Tačiau klaida ištaisyta – dabar, kuomet Drama atsidarė Drama Burger Smokehouse, pastrami burgeriu galite mėgautis kasdien ir duok Dieve jums sveikatos.

Na, o dabar apie tiesą ir apie tai, kodėl čia vis kalbame apie grąžinimą. Teigiama, jog pirmasis pastrami sumuštinį 1887m. Niujorke sukonstravo Sussman’as Volk’as. Dėmesio – išeivis iš Lietuvos. Pasididžiavimo jausmas yra niekis palyginti su tuo, kokie pojūčiai aplankė po tokios naujienos. Sakiškių aluje mes ne juokais mėgstame puikiai sudėliotą ir su mintimi bei užsidegimu (kartais literaliai) paruoštą gatvės maistą. Šioje vietoje mus užklupo azartas – imtis Dramos pasiūlymo kurti alų prie pastramio. Na, ne šiaip alų prie pastramio. Panorome sukurti pastrami alų.

Alaus baze tapo vokiškas, buko mediena rūkytas salyklas. Jis sukuria legvai rūkytą alaus kvapą ir skonį. Toliau leidome viską apjungti tradiciškai pastrami gamyboje naudojamiems prieskoniams. Taip savo kelią į alų rado kalendrų sėklos, juodieji bei rožiniai pipirai, lauro lapai, garstyčių bei pankolių sėklos, gvazdikėliai, cinamonas ir chalapos paprika. Recepto gludinimui reikėjo kelių testinių  mažo kiekio virimų, kurie be didesnių pasekmių leidžia susidurti su taisytinomis klaidomis. Viso šio darbo rezultatas – pastramis taurėje, pastramis, kurio galima įsipilti iš krano, pastramis, kurį galima rasti butelyje (kol kas dar ne).

Bendrai alus charakteringas. Galų gale, dar niekas nesukūrė tokio, kuris patiktų visiems. Na, o mes rekomenduojame tiesiog keliauti į vieną iš Dramų, užsisakyti pastrami burgerį, o prie jo pastrami alaus (kurį krane rasite visose Drama burger vietose) ir prisiminti Niujorko Lietuvos žydą Sussman’a Volk’ą, kuris sukūrė legendinį sumuštinį, tapusį viena gatvės maisto ikonų, darbininkų paguoda ir komforto maistu, apglėbiančiu pavargusį kūną iš vidaus.

Daugiau apie pastrami alų – čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *