Keptinis alus

Keptinis alus

Stilius: Baked Ale
OG: 1.055
FG: 1.013
ABV: 5.5%

Sudėtis (Birrificio Italiano): Pale ale, Pilsner salyklai; Cascade (US), Cascade (IT), Emilia (IT) apyniai; Safale US-05 mielės; vanduo.

Su Dundulio bravoru:
OG: 1.055
FG: 1.015
ABV: 5.5%
IBU (kartumas): 21

Sudėtis (Dundulis): Pale ale salyklas; Kazbek, Citra apyniai; “Senalis” alaus mielės; vanduo.

Pirmą kartą šį alų virėme kartu su Italijos alaus legenda – Birrificio Italiano darykla iš Milano apylinkių. Turėjome bendrą tikslą gamybiniu procesu ir žaliavomis kažkaip apjungti abiejų valstybių aludarystės tradiciją. Pasirinkome autentišką, lietuvišką alaus stilių, vadinamą Keptiniu. Tai – tamsus alus, paprastai verdamas iš šviesaus salyklo. Tamsumas ir turtingas, karamelizuotas skonis gaunami užmaišytą salyklo ir vandens masę kepant krosnyje. Taip salyklas apskrunda, pakeičia spalvą ir karamelizuojasi. Vienintelė problema – norint iškepti daug salyklo masės kepaliukų, reikalinga didelė krosnis. Per maždaug keturias kepimo valandas iš mentalo išgaruoja daug vandens, masė karamelizuojasi, taip pakeisdama alaus spalvą ir suteikdama jam skrudintų karamelinių užuominų. Alaus gamyboje buvo panaudoti 27 kilogramai apynių spurgų, specialiai šiam virimui atsiųstų iš Italijos. Tai – Italijoje auginta Cascade rūšis ir autentiški itališki Emilia apyniai, alui suteikę lengvą citrusų ir gėlių skonį bei aromatą.

Antras keptinio alaus virimas įvyko su Dundulio bravoru. Apie bendrą alų su Dunduliu galvojome jau seniai. Šie aludariai žinomi kaip craft alaus idėjos pradininkai Lietuvoje. Jų išskirtinumas – atsigręžimas į istorinę aludarystę, grįžimas prie tradicinių technologijų ir autentiškų ingredientų, tad iš karto žinojome, jog kartu norime virti Keptinį. Mūsų bendram alui dalį salyklo kepėme Sakiškių lauko krosnyje, o kitą dalį Dundulio aludariai iškepė kepykloje Panevėžyje. Krūvon sudėję visus salyklo kepinius, išvirėme bendrą alų. Tamsaus atspalvio, kvepiantį dūmine karamele. Iš savo pusės alų saikingai paapyniavome vaisiškais apyniais, taip suteikdami jam kiek modernesnių spalvų. Alus išvirtas iš lietuviško salyklo, fermentuotas aukštoje temperatūroje autentiškomis Šiaurės Lietuvos kaimo aludarių mielėmis.